La Casa de Cultura – Ajuntament nou i els aplecs joves i festius del País Valencià

Patrimoni

La construcció de l’edifici de la Casa de Cultura i l’Ajuntament nou fou un dels projectes estrela del primer consistori democràtic, i fou possible gràcies a la donació de la quantitat aconseguida als aplecs populars valencianistes celebrats a l’inici de la democràcia, amb la implicació de tot el poble.

La ubicació de l’edifici és al carrer Clot de l’Era, en referència al clot d’on se solia extraure terra argilosa per a construir les cases des dels inicis del poble fins al segle XIX; està situat al costat de les eres, on es batia el blat i altres cereals.

Entre els anys 1978 i 1981, amb la democràcia acabada d’arribar, es viví a Bellreguard un ambient d’eufòria juvenil que animà una colla de gent heterogènia a muntar unes festes populars, amb músics i cantants arrelats a la cultura pròpia.

Sota els lemes “Per unes festes populars” i “Anem de festa”, els aplecs van ser un èxit rotund. Milers de persones ompliren el camp d’esports de Bellreguard cantant i ballant fins a la matinada la música d’Al Tall, Lluís Miquel i 4Z, la Companyia Elèctrica Dharma, Sisa, l’Orquesta Mondragón, Lole y Manuel, Manzanita o Gato Pérez, entre d’altres. Fins a 12.000 persones, el 1981.

L’activitat cultural i associativa de Bellreguard, destacada a la comarca, requerí d’una Casa de Cultura: l’any 1980 s’hi traçaven els plànols; el 8 de juny de 1982 es formalitzà la donació a l’Ajuntament de 2.500.000 pessetes per part de la comissió organitzadora de l’Aplec Anem de Festa i el 20 de setembre de 1986 s’inaugurà l’edifici, a càrrec d’Antoni Asunción com a president de la Diputació de València. Aquesta casa va tindre l’honor de rebre Joan Fuster i d’escoltar el seu últim discurs, El Pla que vaig conéixer, el 23 d’abril del 1992.

El 25 d’abril de 2018, en el 40 aniversari del primer aplec, s’hi col·locà una plaqueta a l’entrada de l’Ajuntament, en homenatge d’aquelles festes populars que feren possible l’edifici de la Casa de Cultura i l’Ajuntament nou.

Etiquetes: Ajuntament nou