«Els Pedacets», una tradició que Bellreguard no deixarà perdre
30 setembre 2018
- Aquests personatges propis del poble han estat eclipsats en els darrers anys pel Tio de la Porra
- L’ajuntament edita un conte sobre aquestes figures singulars que anuncien cada any els festejos
Levante-EMV. La Safor. El patrimoni històric ha estat el gran oblidat durant anys a Bellreguard. Fins i tot aquell patrimoni que aporta singularitat i que, per tant, cal posar de relleu com a tret exclusiu i diferencial. És el cas dels «Pedacets», un element propi de les manifestacions festives del poble que ara l’Ajuntament de es proposa posar en valor i promoure. Amb eixe objectiu ha editat un conte que explica aquesta tradició, que data dels inicis del segle XX, segons la qual xiquets i xiquetes del poble es disfressen per a anunciar les festes fent ús de trossos de tela de colors i amb una carassa que oculta la cara.
Un conte per a la difusió
Cada any, quan arriben les Festes del Poble, els «Pedacets» acompanyen el Tio de la Porra per traure els menuts de les escoles. Però no sempre ha estat així. De fet, el Tio de la Porra només té presència en les festes de Bellreguard des de l’any 1965. Abans la missió d’anar a les escoles era exclusiva dels «Pedacets».
Del conte se n’han editat un total de 600 exemplars. Part d’ells han estat distribuïts ja per l’ajuntament entre l’alumnat, tant d’Educació Infantil com de Primària del col·legi Gregori Mayans i Ciscar. La resta està a disposició de tots aquells que ho desitgen.
Que s’haja apostat per la distribució en el centre educatiu tampoc és casual, atés que aquesta pot jugar un paper fonamental a l’hora de promoure la figura dels «Pedacets». El conte, de fet, inclou com a exercici pràctic la confecció de la disfressa adient, que ben bé es pot fer a la mateixa escola o a casa.
Per a l’alcalde de la localitat, Àlex Ruiz, la incorporació del Tio de la Porra des del 1965 «ha anat en detriment d’aquest personatge singular de Bellreguard», i ara cal «revaloritzar els Pedacets».
Per altra banda, l’edició del conte va acompanyada d’altres accions per a la seua posada en valor. La darrera ha tingut lloc aquesta mateixa setmana, en el marc de les Festes del Poble, amb la col·locació d’una estàtua d’homenatge als «Pedacets» davant la porta de l’Ajuntament. L’escultura va ser realitzada el passat cap de setmana en un taller participatiu de forja desenvolupat en el Mercat Medieval celebrat al casc antic de Bellreguard.
Una voluntat feta marca
La recuperació i posada en valor del patrimoni històric i cultural del poble s’ha convertit en una prioritat en l’acció del Govern local. De fet, l’Ajuntament de Bellreguard ha creat fins i tot una marca, Bell Reguard Patrimoni, encaminada a incidir en eixe objectiu i a aplicar polítiques de recuperació patrimonial.
«Es començarà pels edificis més emblemàtics, com puga ser l’església o l’antic ajuntament», explica l’alcalde. És un primer pas. Ruiz lamenta que durant anys Bellreguard no haja tingut prou cura del seu patrimoni. Al poble no hi ha cap bé catalogat. Només aquells que gaudixen de protecció perquè ho establix la llei, com l’església de Sant Miquel o l’ermita de la Mare de Déu del Carme.